Tudásbázis > Comnica Contact Center > Kampányok kezelése > Adatbázis feltöltés és kezelés
Támogatás
elérhetőségek
Tartalom
Comnica Contact Center
Comnica SmartSMS
Comnica ID Videocall
Ügyféltájékoztató
Comnica ID Selfie
Comnica Dialer Applikáció
Adatbázis feltöltés és kezelés

Adatbázis feltöltése

 1. Adatbázis feltöltéséhez kattints a Kampányok menüpontra,
 2. válaszd ki a módosítani kívánt kampányt, majd az adatlapon válts az Adatbázis fülre.
 3. Kattints az Adatbázis feltöltése feliratra,
 4. majd töltsd fel a maximum 5Mbyte méretű adatbázist a megjelenített feltételeknek megfelelően. (Megfelelő fájlformátumok: csv, .xls, .xlsx.)

Helyes számformátum

A betöltendő telefonszámokat csak nemzetközi formátumban, elválasztó karakterek nélkül, egybeírva fogadja el és tudja tárcsázni a call center rendszer.

Helyes formátum: 3612550991.

Hibás formátumok: +3612550991, 03612550991, 003612550991, +36/12550991, 36-1-255-0991.

A betölteni kívánt adatok formai elvárásai

 • Legyen fejléce, vagyis a betöltendő adatbázis tartalmazzon egy első sort, amelyben röviden, szövegesen kifejtjésre kerül az oszlopokban lévő adatok tartalma.
 • A fejlécnek pontosan az első sorban kell lennie, az összes többi alatta lévő sor adatsornak számít.
 • A fejléc szóközt ne tartalmazzon, helyette inkább használjunk alulvonást, vagyis _ karaktert.
 • Ékezeteket tartalmazhat, azonban a speciális karaktereket mellőzzük!
 • Rendszeroszlopokat (pl. terminating_code, next_call, stb.) nem enged a rendszer betölteni!
 • Nem tartalmazhat több ugyanolyan nevű oszlopot, erre figyelmeztet is a felület, ha megpróbálnánk pl. két “pelda_oszlop” fejléccel ellátott adatot betölteni.
 • A telefonszámokat tartalmazó oszlopnak tetszőleges nevet adhatunk (ha az megfelel az előzőekben felsoroltaknak)
 • Rendszerünk multiphone-t is kezel, vagyis több telefonszámot írhatunk egy rekordhoz.

Az oszlopnevek véglegesítése

 • A fájl oszlop nevei alatt a betöltött adatbázis fejlécében meghatározott oszlop nevek szerepelnek. A nyílra kattintva a név másolására van lehetőség, de igény szerint ez a név módosítható, illetve új adatbázis oszlop név is meghatározható. Ha nem minden sort szeretnél betölteni, úgy a sor elején található gombra kattintva a sorok inaktiválására is van lehetőség.
 • Az oszlopnevek testreszabását követően a betölteni kívánt adatok ellenőrizhetőek (1.sor, 2.sor). 
 • Amennyiben a duplikált elemek lezárása aktív, úgy a rendszer a telefonszámok alapján ellenőrzi a betöltött adatbázist (illetve, ha már létező kampányba töltesz be adatokat, úgy a korábbi rekordok is ellenőrzésre kerülnek), és ha egy mező telefonszám értéke több rekordban is szerepel, úgy a többlet automatikusan, „Duplikált” terminációval lezárásra kerül.
 • Amennyiben a Szigorú duplikációszűrés aktív, úgy a rendszer a telefonszámok alapján ellenőrzi a betöltött adatbázist (illetve, ha már létező kampányba töltesz be adatokat, úgy a korábbi rekordok is ellenőrzésre kerülnek), és ha egy telefonszám értéke több rekordban is szerepel, bármely telefonszám típusú mezőben, úgy a többlet automatikusan, „Duplikált” terminációval lezárásra kerül.

A telefonszám mezők kiválasztása

Ebben a lépésben a telefonszám kiválasztására van lehetőség a betöltött adatbázis alapján.

Ha több telefonszámot tartalmazó oszlop került betöltésre az adatbázissal, ki kell jelölni azokat az oszlopokat, amelyek tárcsázása szükséges a kampány feldolgozása alatt.

Ha egy korábban létrehozott kampány esetén szeretnél új adatbázist betölteni, elsőként ellenőrizd, hogy milyen oszlop néven került(ek) betöltésre a telefonszámok, és ezen névnek/neveknek megfeleltetve töltsd be az új adatbázist.

Ellenkező esetben az új rekordok betöltése nem lehetséges, ezt a rendszer egy beuszó, hibaüzenet formájában is jelzi.

Ha egy kampány esetén már történt adatbetöltés, akkor új adatbázis feltöltésekor, ha a korábban megjelölt telefonszám oszlop kerül kiválasztásra, a rendszer azt automatikusan kontakt/telefonszám oszlopként jelöli, ennek módosítására nincs lehetőség.

A baloldali képen (1.)  – korábban kontakt oszlopként megjelölt adatbázis oszlop.

A baloldali képen (2.)  – telefonszámot tartalmazó oszlop, mely telefonszám oszlopként választható.

Telefonszám formátum ellenőrzése

Ha a betölteni kívánt adatbázisban, a telefonszám oszlopként megjelölt adatsor hibás telefonszámot (pl.: 0612550991, +3612550991) vagy üres értékeket tartalmaz, akkor megjelenik a képen látható, Sikertelen feltöltés panel.

 1. Hibás telefonszámok listája (oszlop neve, telefonszám).
 2. Hibás telefonszámok exportálása esetén minden, helytelen formátummal betölteni kívánt telefonszámot kilistáz a rendszer, amely .xls formátumban tölthető le.
 3.  A Bezár gombra kattintva adott esetben a felhasználó visszaléphet egészen a kiindulási pontig, ellenőrizheti a teljes adatbázist, majd javítás után ismét betöltheti azt.
 4. A Folytatás – hibás számok kihagyása gombra kattintva a listában szereplő, helytelen formátumú telefonszámok kihagyásával a feltöltött adatbázis betöltésre kerül.
 5. Ezután a rendszerben a háttérben megtörténik az adatok kampányba történő betöltése. A folyamatban közben a szkriptszerkesztésen kívül bármilyen statiszitka megtekinthető és a kampánytól független műveletek elvégezhetőek.

A telefonszámok fontossági sorrendjének beállítása

A telefonszámok fontossági sorrendje a megjelölt telefonszám oszlopok „fogd és vidd” technika alkalmazásával módosítható. A legfelső telefonszám oszlop a legfontosabb, tehát a rendszer az ebben az oszlopban található számokat tárcsázza majd elsőként.

Adatbázis kezelése

Az adatbázis fülön a szűrők segítségével lehet a kampányban szereplő rekordokra keresni. 

A szűrők alapján visszaadott rekordokkal kapcsolatosan a láblécben elhelyezett gombok segítségével különböző tömeges műveletek végezhetőek el.

Letöltés – Adatbázisban leszűrt adatok letöltése .xls, .xlsx, .csv formátumban.

Vágólap – A felületen látható és leszűrt adatok vágólapra helyezése.

Átterminálás – A beállított szűrés alapján az adott rekordok terminálása.

Visszahívás – A beállított szűrés alapján a rekordokra visszahívás beállítása, vagy beállított visszahívás eltávolítása.

Módosítás – A beállított szűrés alapján a rekordok egy mező értékének tömeges módosítása.