Tudásbázis > Comnica Contact Center > Kampányok kezelése > Szkriptszerkesztés
Támogatás
elérhetőségek
Tartalom
Comnica Contact Center
Comnica SmartSMS
Comnica ID Videocall
Ügyféltájékoztató
Comnica ID Selfie
Comnica Dialer Applikáció
Szkriptszerkesztés

1. Szkript létrehozása

Kampány létrehozását követően, a szkript oldalra navigálva egy előugró ablakkal indul a program ahol kiválasztható a szkript szerkesztésének módja.

 • Üres szkript létrehozása 
 • Egyszerű bejövő sablon
 • Egyszerű kimenő sablon
 • Bonyolultabb sablon

Sablon választása esetén a szkript és a benne található minták (adatbázis mezők, terminációk) elmentésre kerülnek és további adatoszlopokat fognak létrehozni már betöltött kampány esetén.

A szkriptszerkesztés módjának kiválasztását, illetve a név megadását követően a Szkript létrehozása gombra kattintva a szkriptszerkesztő felületre navigál a rendszer.

Üres szkript létrehozása esetén létrejön az első oldal a szkripttérképen, ahol az összes, továbbiakban létrehozott oldal, illetve a köztük lévő kapcsolat is megjelenítésre kerül.

Az első oldal automatikusan üres elrendezéssel kerül létrehozásra.

A szkript oldalon, bal alsó sarokban elhelyezett   gomb segítségével további elemek, illetve csoportok adhatóak az oldalhoz.

Annak sémája (elrendezése) a mellette található  ikonra kattintva módosítható.

A szkripttérkép jobb felső sarkában elhelyezett gombra kattintva, a felugró ablakban megadható az oldal neve, illetve kiválasztható az oldal sémája.

 • Vízszintesen kettéosztott – 2 vízszintes csoport, egymás alatt.
 • Függőlegesen ketéosztott – 2 függőleges csoport, egymás mellett.

2. Szkript felépítése – elemek és csoportok

2.1 Szkripthez adható csoportok:

A befoglaló csoportokban található nyíl a tartalom elrendezésének irányát jelzi, tehát a szkriptben elhelyezett elemek az iránynak megfelelően kerülnek elhelyezésre (vízszintes, függőleges).

Ez a beállítás a már létrehozott csoporton belül, a   ikonra kattintva utólag is módosítható.

Csoport létrehozása esetén beállítható:

 • az elemek véletlenszerű megjelenítése (a ‘véletlenszerű megjelenítés’ nem kapcsolható be, ha a csoport tartalmaz gombot vagy többsoros szövegmezőt),
 • illetve a csoportban elhelyezett elemek láthatósága adatbázismező értékhez köthető.

2.2 Szkripthez adható elemek:

Az új elem létrehozása ikonra kattintva, a felugró ablak felső sora a szkripthez adható elemeket tartalmazza:

 • Beviteli mező
 • Választó
 • Szövegmező
 • Gomb
 • SmartButton
 • Rekord másoló
 • Hangbemondás gomb

Az elemek beszúrását követően egy új ablak jelenik meg, ahol az adott elem egyedi tulajdonságait lehet szerkeszteni.

A kliensben, a szkript bal oldalán elhelyezett, folyamatosan látható tartalom. Módosítására a szkriptszerkesztő menü Adatlap ikonjára kattintva van lehetőség.

Igény esetén itt változtatható meg a szkript Kezdő oldala, amennyiben nem a legelőször létrehozott oldallal fog elindulni a szkript feldolgozása, illetve megadható Záró oldal is kivétel kezelés esetére, amely a kliens rekordkezelő felületén a Zárás gombra kattintva érhető el.

(pl.: ha beszélgetés során a hívott fél lerakja a telefont, az operátornak végig kellene mennie a teljes szkripten a lezáráshoz, de záró oldal használata esetén közvetlenül a lezárásokat tartalmazó oldalra tud ugrani).

Felirat

A mezőhöz tartozó szöveg (kérdés vagy leírás), amely közvetlenül a beviteli mező felett kerül elhelyezésre.

Adatbázis oszlop neve

A szkript feldolgozása során a beviteli mezőbe írt tartalom rögzítésre kerül  az adatbázisban. A beviteli mezőben regisztrált adatok ezen adatbázis mező név alatt szerepelnek majd, megadása kötelező.

Típus

Az adatbázis mező típusa az abban meghatározásra kerülő érték függvényében lehet: Egysoros szöveg, Szöveg, Szám, Dátum, Időpont, Email, Telefonszám vagy Titkos.

Dátum típusú mező esetén további paraméterek meghatározására van lehetőség (időintervallum beállítása). 

A mezőt létrehozva a kliensben egy naptár segíti az operátor munkáját a dátum meghatározását illetően, így nem kell kézzel beírni azt, ezáltal csökkenthető a hibás adatbevitel előfordulása.

Tooltip

A ‘Tooltip’ szekcióban megadott szöveg a kliensben, a beviteli mező felirata mellett elhelyezett információs ikonra navigálva, egy szövegdobozban jelenik meg az operátor számára.

Amennyiben a létrehozott beviteli mező kitöltése kötelező, úgy a kliensben történő feldolgozás során az elem kitöltése nélkül a továbblépés nem lehetséges. A kötelezően kitöltendő mezők esetében a kliensben egy piros csillag került elhelyezésre az elem jobb felső sarkában.

A választó megjelenése

A választó, megjelenését tekintve lehet

 • egyválasztós (rádiógombos megjelenítés),
 • többválasztós (checkbox, pipálás),
 • egyválasztós lista, illetve többválasztós lista (legördülő menü).

Egyválasztós esetén a választó létrehozásának következő lépésében megadott válaszlehetőségek közül csak egy jelölhető meg, míg a többválasztós megjelenés esetén a lista akár összes eleme kiválasztható.

Válaszlehetőségek

A választó megjelenítésének kiválasztását követően a következő szekcióban a Button to add option in a choice field / Plusz lehetőség hozzáadása választómezőknél. gombra kattintva az választóhoz tartozó válaszlehetőségek megadására nyílik lehetőség:

 • Opció megnevezése (kliensben megjelenített érték)
 • Adatbázisban rögzített érték
 • Alapértelmezett (amennyiben aktív, úgy a kiválasztott érték automatikusan kiválasztásra kerül a kliensben történő megjelenítés során)
 • Véletlenszerű sorrendezés

Egy adott válaszlehetőségre navigálva lehetőségünk van annak törlésére (a sor végén található szemetes ikonra kattintva), illetve elhelyezkedésének módosítására ( a sor elején a lehetőségre kattintva a ‘fogd és vidd’ opció alkalmazása).

Egy, már korábban létrehozott és elmentett választó módosítása esetén a már abban rögzített válaszlehetőségek törlése nem lehetséges.

Statikus és adatbázisból beolvasott szövegek megjelenítésére szolgáló elem, mely formázás nélküli vagy BBCode-dal formázott (alapértelmezett beállítás) tartalom rögzítésére nyújt lehetőséget.

A szerkesztőben elhelyezett menüből (felső gombsor) a következő formázási lehetőségek választhatóak ki:

 

BETŰMÉRET

Félkövér

Dőlt

Aláhúzott

Betűszín

Áthúzott

Formázás eltávolítása > Formázás eltávolítása

 • Pontozott lista
 1. Számozott lista

Adatbázis mező beszúrása  

 • A kiválasztott mező adatbázisban rögzített értéke kerül megjelenítésre a kliensben. 

Elhelyezhető az oldalon a többi felületi elem közé is, illetve az oldal aljára, a gombok számára fenntartott helyen.

Amennyiben a létrehozott gomb nem kerül a szkript egyéb elemeitől, egy vízszintes befoglaló csoporton keresztül elválasztásra, úgy az a rekordkezelő felület teljes szélességét kitölti. (2. és 3. ábra)

Felirat

A gombhoz tartozó felirat.

Tooltip

A ‘Tooltip’ szekcióban megadott szöveg a kliensben, a létrehozott gomb mellett elhelyezett információs ikonra navigálva, egy szövegdobozban kerül megjelenítésre az operátor számára. 

Feltételek

A ‘Feltételek’ szekcióban a gombra kattintáskor elvégzésre kerülő események, illetve végrehajtásuk sorrendjének beállítására van lehetőség.

Minden egyes Feltétel gombon lehetőség van a szerkesztő panel jobb oldalán található bármely opció megadására, amely lehet valamilyen Művelet elvégzése, illetve egy Zárás esemény.

 • Feltétel hozzáadására a Button to add option in a choice field / Plusz lehetőség hozzáadása választómezőknél. gombra kattintva nyílik lehetőség.
 • Egynél több Feltétel esetén a feldolgozás mindig szekvenciálisan (egymás után fentről lefelé) történik.
 • Minden újonnan hozzáadott feltétel a már meglévőek után (legalulra) kerül beszúrásra, de sorrendjük igény esetén tetszőlegesen változtatható a Feltétel megfogásával és kívánt helyre mozgatásával.
 • Törölni pedig az eltávolítani kívánt feltétel fölé vitt kurzor hatására megjelenő szemetes ikonnal lehet.

A kiválasztott Feltétel végrehajtása egyaránt történhet feltételhez kötve és feltétel nélkül is.

Műveletek

Művelet hozzáadására a Button to add option in a choice field / Plusz lehetőség hozzáadása választómezőknél. gombra kattintva nyílik lehetőség.

 • Sorrendjük igény esetén tetszőlegesen változtatható a Művelet megfogásával és kívánt helyre mozgatásával.
 • Törölni pedig az eltávolítani kívánt művelet fölé vitt kurzor hatására megjelenő szemetes ikonnal lehet.

A kiválasztott Művelet végrehajtása egyaránt történhet feltételhez kötve és feltétel nélkül is.

Feltételes művelet

 • A jelölő használata nélkül a gombra kattintást követően nem történik feltételvizsgálat.
 • A jelölő használatával a hozzá tartozó gombok és a feltételszerkesztő aktívvá válik.

 

A szükséges paraméterek a gombok segítségével, illetve manuálisan is rögzíthetőek a szerkesztőben.

Hibás definíció esetén a szerkesztő hibaüzenetet jelenít meg, de a vizsgálat csak a feltételek formátumának ellenőrzését végzi el, a logikai összefüggéseket nem.

Az Adatbázis mező beszúrása gombra kattintva egy előugró ablakban, oldalak szerinti tagolásban kilistázódnak a szkriptszerkesztőben megadott adatbázis mező nevek, melyeket kiválasztva a szerkesztőbe beíródik a megfelelő formátumú érték (pl.: {record.adatbazismezonev1}).

A feltételek megfogalmazásában a Használható szintaxisok gomb is segítséget nyújthat, melyre kattintva a manuális kitöltés helyett egy listából lehet kiválasztani a lehetséges műveleteket.

Zárás

A Zárás az aktuális szkript oldallal történő munkavégzés lezárási lehetőségeit határozza meg.

A menüben szereplő opciók közül egyet kötelezően be kell állítani a szkript aktiválásához és kampányhoz rendelhetőségéhez.

Aktiválás nélküli mentéshez és későbbi folytatáshoz nem szükséges ezt megtenni, viszont a lezárás megfelelő beállításáig az aktiválást nem lehet elvégezni.

Ebben az esetben tájékoztató jelleggel az oldal szegélye a szkripttérképen, illetve a gomb háttere a szkript oldalon piros színnel lesz jelölve.

Oldal váltás

Az Oldal váltás opciót választva megjelenik egy legördülő menü, ahol meg kell adni, hogy melyik oldalon folytatódjon tovább a szkript feldolgozása.

A listában az első lehetőség az Új oldal, amit a már létező oldalak követnek ABC sorrendben. A Mentést követően a jelenlegi és választott oldal között létrejön a kapcsolat.

Az Új oldal választása esetén a még nem létező oldalt a szerkesztő fogja létrehozni Mentés során a kívánt néven.

Lezárás

Lezárás választása esetén (a további opciók függvényében) a szkripttel részlegesen vagy teljesen befejeződik a munkavégzés. Ezt követően megadható a lezárás típusa és a hozzá tartozó szabad szöveges terminációs kód.

Ezt a lezárást négyféle típusba lehet sorolni:

SIKERES: a kampány célja teljesült (pl.: sikeres értékesítés)

SEMLEGES: semleges hívás (pl.: a hívott számon előfizető nem kapcsolható)

SIKERTELEN: a kampány célját nem teljesült (pl.: az ügyfél elzárkózik)

ELÉRT: az ügyfél elérése megtörtént, a kampány célja részben teljesült (pl.: az ügyféllel adategyeztetés történt, de az értékesítés nem volt sikeres)

A Normal lezáráson kívül további kétféle (a következő pontban ismertetésre kerülő Átirányítás és Átirányítás IVR-ba) lezárás beállítására van lehetőség. A jogosultsággal rendelkező felhasználók ezeket a lezárásokat nem tudják módosítani csak normal lezárásra állítani, viszont ebben az esetben a visszaállítást már csak a Comnica Support tudja elvégezni.

 • Átirányítás lezárás: akkor kerül beállításra, ha a szkript lezárásakor egy másik várakozási sorban és ahhoz tartozó szkriptben kell folytatnia az operátornak a munkát.
 • Átirányítás IVR-ba lezárás: beállítása esetén az aktuális várakozási sorból egy IVR menübe lesz átirányítva a beszélgetés (pl.: CVC kód bekérés), de a szükséges adatok megadása után folytatódni fog tovább a szkript feldolgozása.

Folytatás

A folytatás opciót választva a kiválasztott művelet végrehajtását követően oldalak közötti váltás vagy lezárás nem történik, a munkavégzés az adott oldalon folytatható.

A gomb működésével ellentétben a SmartButton különböző műveletek elvégzésére alkalmas, de ‘Bezárás’ funkciót nem tölt be.

Kliens oldalon a létrehozott SmartButton az alábbi műveletek végrehajtására használható:

 • Mező érték törlése
 • Mező érték másolása
 • Mező érték megváltoztatása

Elhelyezhető az oldalon a többi felületi elem közé is, illetve az oldal aljára, a gombok számára fenntartott helyen.

Amennyiben a létrehozott gomb nem kerül a szkript egyéb elemeitől, egy vízszintes befoglaló csoporton keresztül elválasztásra, úgy az a rekordkezelő felület teljes szélességét kitölti. (2. és 3. ábra)

Felirat

A gombhoz tartozó felirat.

Tooltip

A ‘Tooltip’ szekcióban megadott szöveg a kliensben, a létrehozott gomb mellett elhelyezett információs ikonra navigálva, egy szövegdobozban kerül megjelenítésre az operátor számára. 

Feltételek

A ‘Feltételek’ szekcióban a gombra kattintáskor elvégzésre kerülő események, illetve végrehajtásuk sorrendjének beállítására van lehetőség.

Minden egyes Feltétel gombon lehetőség van a szerkesztő panel jobb oldalán található bármely opció megadására, amely lehet valamilyen Művelet elvégzése, illetve egy Zárás esemény.

 

 • Feltétel hozzáadására a Button to add option in a choice field / Plusz lehetőség hozzáadása választómezőknél. gombra kattintva nyílik lehetőség
 • Egynél több Feltétel esetén a feldolgozás mindig szekvenciálisan (egymás után fentről lefelé) történik.
 • Minden újonnan hozzáadott feltétel a már meglévőek után (legalulra) kerül beszúrásra, de sorrendjük igény esetén tetszőlegesen változtatható a Feltétel megfogásával és kívánt helyre mozgatásával.
 • Törölni pedig az eltávolítani kívánt feltétel fölé vitt kurzor hatására megjelenő szemetes ikonnal lehet.

A kiválasztott Feltétel végrehajtása egyaránt történhet feltételhez kötve és feltétel nélkül is.

Feltételes művelet

 • A jelölő használata nélkül a gombra kattintást követően nem történik feltételvizsgálat.
 • A jelölő használatával a hozzá tartozó gombok és a feltételszerkesztő aktívvá válik.

 

A szükséges paraméterek a gombok segítségével, illetve manuálisan is rögzíthetőek a szerkesztőben.

Hibás definíció esetén a szerkesztő hibaüzenetet jelenít meg, de a vizsgálat csak a feltételek formátumának ellenőrzését végzi el, a logikai összefüggéseket nem.

Az Adatbázis mező beszúrása gombra kattintva egy előugró ablakban, oldalak szerinti tagolásban kilistázódnak a szkriptszerkesztőben megadott adatbázis mező nevek, melyeket kiválasztva a szerkesztőbe beíródik a megfelelő formátumú érték (pl.: {record.adatbazismezonev1}).

A feltételek megfogalmazásában a Használható szintaxisok gomb is segítséget nyújthat, melyre kattintva a manuális kitöltés helyett egy listából lehet kiválasztani a lehetséges műveleteket.

Műveletek

Művelet hozzáadására a  gombra kattintva nyílik lehetőség

 • Sorrendjük igény esetén tetszőlegesen változtatható a Művelet megfogásával és kívánt helyre mozgatásával.
 • Törölni pedig az eltávolítani kívánt művelet fölé vitt kurzor hatására megjelenő szemetes ikonnal lehet.

A kiválasztott Művelet végrehajtása egyaránt történhet feltételhez kötve és feltétel nélkül is.

A SmartButton az alábbi műveletek végrehajtására használható:

 • Mező érték törlése 
  • A gombra kattintva a létrehozás során meghatározott adatbázis mező értéke törlésre kerül
 • Mező érték másolása
  • A gombra kattintva a létrehozás során meghatározott adatbázis mező értéke másolásra kerül egy új mezőben
 • Mező érték megváltoztatása
  • A gombra kattintva a létrehozás során meghatározott adatbázis mező értéke módosításra kerül a felhasználó által megadott értékre.

A gomb működésével ellentétben a Rekord másoló gomb az adott rekord másik kampányba történő másolására alkalmas a rekord terminációjával, azaz a  ‘Bezárás’ funkcióval egyidőben.

Kliens oldalon a létrehozott Rekord másoló gomb az alábbi műveletek végrehajtására használható:

 • A Rekord kampányban létrehozott adatainak másolása (a rendszer által létrehozott mezőket kivéve)
 • Az eredeti kampány nevének és az eredeti rekord azonosítójának másolása
 • Az újonnan keletkező rekordhoz közöslistás visszahívás vagy dedikált visszahívás rendelhető a műveletet elvégző operátor részére

Amennyiben a létrehozott gomb nem kerül a szkript egyéb elemeitől, egy vízszintes befoglaló csoporton keresztül elválasztásra, úgy az a rekordkezelő felület teljes szélességét kitölti. (2. és 3. ábra)

A gomb és a másolás akkor fog működni, amennyiben a célkampányban is szerepelnek azonos típusú és elnevezésű mezőértékek. Ezért javasoljuk, hogy kampány másolással jöjjön létre a célkampány, majd a létrehozás után kerüljön a szülőkampányba a Rekord másoló gomb.

 

Felirat

A gombhoz tartozó felirat.

Tooltip

A ‘Tooltip’ szekcióban megadott szöveg a kliensben, a létrehozott gomb mellett elhelyezett információs ikonra navigálva, egy szövegdobozban kerül megjelenítésre az operátor számára. 

Feltételek

A ‘Feltételek’ szekcióban a gombra kattintáskor elvégzésre kerülő események, illetve végrehajtásuk sorrendjének beállítására van lehetőség.

Minden egyes Feltétel gombon lehetőség van a szerkesztő panel jobb oldalán található bármely opció megadására, amely lehet valamilyen Művelet elvégzése, illetve egy Zárás esemény.

 

 • Feltétel hozzáadására a gombra kattintva nyílik lehetőség
 • Egynél több Feltétel esetén a feldolgozás mindig szekvenciálisan (egymás után fentről lefelé) történik.
 • Minden újonnan hozzáadott feltétel a már meglévőek után (legalulra) kerül beszúrásra, de sorrendjük igény esetén tetszőlegesen változtatható a Feltétel megfogásával és kívánt helyre mozgatásával.
 • Törölni pedig az eltávolítani kívánt feltétel fölé vitt kurzor hatására megjelenő szemetes ikonnal lehet.

A kiválasztott Feltétel végrehajtása egyaránt történhet feltételhez kötve és feltétel nélkül is.

Feltételes művelet

 • A jelölő használata nélkül a gombra kattintást követően nem történik feltételvizsgálat.
 • A jelölő használatával a hozzá tartozó gombok és a feltételszerkesztő aktívvá válik.

 

A szükséges paraméterek a gombok segítségével, illetve manuálisan is rögzíthetőek a szerkesztőben.

Hibás definíció esetén a szerkesztő hibaüzenetet jelenít meg, de a vizsgálat csak a feltételek formátumának ellenőrzését végzi el, a logikai összefüggéseket nem.

Az Adatbázis mező beszúrása gombra kattintva egy előugró ablakban, oldalak szerinti tagolásban kilistázódnak a szkriptszerkesztőben megadott adatbázis mező nevek, melyeket kiválasztva a szerkesztőbe beíródik a megfelelő formátumú érték (pl.: {record.adatbazismezonev1}).

A feltételek megfogalmazásában a Használható szintaxisok gomb is segítséget nyújthat, melyre kattintva a manuális kitöltés helyett egy listából lehet kiválasztani a lehetséges műveleteket.

Felirat:

A mezőhöz tartozó felirat, amely közvetlenül a hangbemondás felett kerül elhelyezésre.

Hangfájl: 

A rendszerben a kampányhoz feltöltött hangfájl választható ki és állítható be. Ezt a kiválasztott hangfájlt fogja lejátszani a rendszer a hívás során az operátor általi gombnyomás hatására.

Elemek kezelése

Az oldalon ( illetve az azon lévő csoportokban) – elhelyezett elemek, beszúrásuk sorrendjében kerülnek rögzítésre, de igény esetén ez a sorrend megváltoztatható egérrel történő megfogással és kívánt helyre mozgatással. Az elemek igény esetén másik csoportba vagy oldalra is átmozgathatóak.

 

Az átmozgatáshoz jobb gombbal kell kattintani az adott elemre:

Kivágás:

Az előugró menüben a kivágást kell választani, majd a megfelelő helyre navigálást követően ismét jobb gombbal kell kattintani és az itt megjelenő menüben a beillesztést.

Másolás

A fentiekben ismertetett módon az elemek duplikálása is megvalósítható, de ebben az esetben a forrás helyen a másolást, a cél helyen pedig a beillesztést kell választani az előugró menüből.

Elem törlése:

Az elemek törlését kétféle módon lehet elvégezni, az elemen jobb kattintásra előugró menüből az Elem törlését választva, vagy az elem szerkesztő ablakában található Törlés gombbal.