2020. 06. 25.

Három történet a segítségnyújtásról, és amit tanultunk belőlük

A járvány rendkívül nehéz helyzetbe hozta a segítő munkát végző non-profit szervezeteket. A kijárási korlátozások idején a nagy ügyfélszolgálatokhoz hasonlóan nekik is otthoni munkába kellett állítaniuk a telefonokat kezelő kollégákat, ehhez azonban legtöbbüknél hiányzott a távmunkára alkalmas call center szoftver.

Hogy segítő munkájukat a válságos időszakban egy pillanatra se kelljen felfüggeszteniük, márciusban úgy döntöttünk, mindannyiuknak ingyen biztosítjuk otthonról használható ügyfélszolgálati rendszerünket. Bár lassan kilábalunk a járvány első hullámából, még nem tudjuk mit hoz az ősz, ezért pártfogoltjaink továbbra is ingyen használhatják a Comnica Contact Center szoftvert. Három ilyen szervezet rövid története mellett azt is elmeséljük, mi mit tanultunk mindebből, és hogyan lett egy spontán segítőakcióból komplett CSR program.

A segélyvonal nem állhat le

A Kék Vonal egy kiskorúakat támogató alapítvány, mely 24 órás segélyvonalat működtet bajban lévő vagy lelki problémákkal küzdő gyerekeknek és fiatal felnőtteknek. A járvány kitörése után rengeteg telefont kaptak olyan fiataloktól, akik hirtelen támadt félelmeiket, aggodalmaikat nem tudták másokkal megosztani. A szervezet 40 önkéntese közül sokan életkoruk miatt kénytelenek voltak elhagyni az irodát, az azonban nem volt kérdés, hogy a segélykérő hívások fogadását ebben a helyzetben egy pillanatra sem lehet felfüggeszteni.

Az alapítvány a Facebook közönségétől kért technikai segítséget a távmunka gyors megszervezéséhez. A posztra felfigyelt egyik kollégánk, és néhány órán belül már arról egyeztettünk a Kék Vonal munkatársaival, hogyan tudjuk villámgyorsan bekötni hozzájuk a Comnica CC-t. Alig három napon belül beüzemeltük a hívásfogadó rendszert, és egyetlen óra alatt megtanítottuk az önkénteseket a szoftver használatára. A Kék Vonal március közepe óta 7500 gyermeknek és fiatalnak segített félelmeik, traumáik leküzdésében a rendszerünkön keresztül.

Halló, Kecskemét, miben segíthetünk?

Pár nappal a veszélyhelyzet kihirdetése után a Kecskeméti Önkormányzat felhívására megalakult a városban egy időseket segítő gondoskodó szolgálat. A civilekkel együttműködő szervezet a bevásárlásban, gyógyszerkiváltásban és csekkbefizetésben segítette a helyi időseket, de szociálisan rászoruló családokat is támogatott segélycsomag és melegétel házhoz szállítással.

A telefonos diszpécser iroda vezetését a CédrusNet Kecskemét Program munkatársai, az önkéntesek toborzását és a kiszállítások szervezését a Hírös Fiatalok Egyesület munkatársai koordinálták. A szervezet már a menet közben meghirdetett nyilvános felhívásunkra jelentkezett, mert félő volt, hogy a meglévő két telefonvonaluk nem lesz elég a hívások kezelésére.

A munkatársak számára sem volt ajánlatos az otthonuk elhagyása, az online diszpécser központként működtetett Comnica CC viszont ezt a problémát is megoldotta volna. Így is lett: a kecskemétieknél már 18 kolléga fogadja a hívásokat a Comnica CC-ben, és elindult a „Halló, itt vagyok!” szolgáltatás is, ahol további 8 önkéntes társalog olyan magányos idősekkel, akik egy kis beszélgetésre és támogatásra vágynak.

Az orvosok lelkét ki ápolja?

A Pozitív Attitűd Formálás Alapítvány egészségügyi dolgozóknak szervez képzéseket, fejlesztő foglalkozásokat, hogy erősítsék önbecsülésüket és inspirációt adjanak mindennapi munkához. A járvány alatt az orvosok, nővérek, ápolók a legnagyobb veszélynek kitéve is erejükön felül végezték munkájukat, ami nemcsak fizikailag, de lelkileg is komolyan megterhelte őket.  

Ők vajon kiktől kapnak segítséget, hol és hogyan beszélhetik ki a problémáikat? Az alapítvány azért indította el a PAF HELP vonalat, hogy a gyógyítók se maradjanak segítség nélkül a legnehezebb időszakban. A szervezet egy másik non-profit cégtől hallott a támogatói programunkról, a kérésük nekik is az volt, hogy ingyen használhassák a Comnica CC-t a bejövő hívások kezelésére. A rendszer mellett ingyen hívható zöldszámot is biztosítottunk számukra, térítésmentesen. A platformunkon pillanatnyilag 25 önkéntes fogadja a hívásokat, de a jövőben várhatóan kétszer ennyien lesznek.  

Spontán segítségből támogatási program

Amikor márciusban a Facebookon véletlenül ráakadtunk a Kék Vonal kérésére, még nem sejtettük, hogy spontán segítségnyújtásunk egy valódi program főpróbája lesz. Miután láttuk, hogy a támogatásunkon egy egész szervezet működése és sorsa múlhat, megéreztük, milyen hatalmas lehetőség van a kezünkben. Úgy éreztük, egy igazán fontos ügy részesei lehettünk, ami azonnal világosan megmutatta, mit kell tennünk. Ekkor döntöttünk úgy, hogy az ingyenes szoftverhasználatot nyilvános programként meghirdetve minden hazai non-profit szervezet számára felajánljuk.

Így lett egyetlen ügyből valami sokkal több: a Comnica életének első, szervezett segítségnyújtási programja, aminek a cégen belül ma már kialakult keretrendszere van – szakmai felelősökkel, bejáratott folyamatokkal és profi kommunikációval a szervezetek felé. A nagyobb vállalatoknál ezt úgy hívják, CSR vagy társadalmi felelősségvállalás, mi csak úgy emlegetjük: segítség a segítőknek. Örülünk, hogy belevágtunk, amíg szükség van ránk, nem is állunk meg.

Továbbra is várjuk a közhasznú munkát végző segítő szervezetek jelentkezését az
1 255 0990-es forró dróton, 8.00 és 20.00 óra között, a hét minden napján!

Szeretne még több hasonló szakmai tartalmat olvasni?
Cikkek, blogposztok, kutatások, ebookok: iratkozzon fel értesítőinkre, és nem fog lemaradni egyikről sem!
Név

Cég

Email