2020. 06. 25.

Három történet a segítségnyújtásról, és amit tanultunk belőlük

A járvány rendkívül nehéz helyzetbe hozta a segítő munkát végző non-profit szervezeteket. A kijárási korlátozások idején a nagy ügyfélszolgálatokhoz hasonlóan nekik is otthoni munkába kellett állítaniuk a telefonokat kezelő kollégákat, ehhez azonban legtöbbüknél hiányzott a távmunkára alkalmas call center szoftver.

Hogy segítő munkájukat a válságos időszakban egy pillanatra se kelljen felfüggeszteniük, márciusban úgy döntöttünk, mindannyiuknak ingyen biztosítjuk otthonról használható ügyfélszolgálati rendszerünket. Bár lassan kilábalunk a járvány első hullámából, még nem tudjuk mit hoz az ősz, ezért pártfogoltjaink továbbra is ingyen használhatják a Comnica Contact Center szoftvert. Három ilyen szervezet rövid története mellett azt is elmeséljük, mi mit tanultunk mindebből, és hogyan lett egy spontán segítőakcióból komplett CSR program.

A segélyvonal nem állhat le

A Kék Vonal egy kiskorúakat támogató alapítvány, mely 24 órás segélyvonalat működtet bajban lévő vagy lelki problémákkal küzdő gyerekeknek és fiatal felnőtteknek. A járvány kitörése után rengeteg telefont kaptak olyan fiataloktól, akik hirtelen támadt félelmeiket, aggodalmaikat nem tudták másokkal megosztani. A szervezet 40 önkéntese közül sokan életkoruk miatt kénytelenek voltak elhagyni az irodát, az azonban nem volt kérdés, hogy a segélykérő hívások fogadását ebben a helyzetben egy pillanatra sem lehet felfüggeszteni.

Kék Vonal

Az alapítvány a Facebook közönségétől kért technikai segítséget a távmunka gyors megszervezéséhez. A posztra felfigyelt egyik kollégánk, és néhány órán belül már arról egyeztettünk a Kék Vonal munkatársaival, hogyan tudjuk villámgyorsan bekötni hozzájuk a Comnica CC-t. Alig három napon belül beüzemeltük a hívásfogadó rendszert, és egyetlen óra alatt megtanítottuk az önkénteseket a szoftver használatára. A Kék Vonal március közepe óta 7500 gyermeknek és fiatalnak segített félelmeik, traumáik leküzdésében a rendszerünkön keresztül.

Halló, Kecskemét, miben segíthetünk?

Pár nappal a veszélyhelyzet kihirdetése után a Kecskeméti Önkormányzat felhívására megalakult a városban egy időseket segítő gondoskodó szolgálat. A civilekkel együttműködő szervezet a bevásárlásban, gyógyszerkiváltásban és csekkbefizetésben segítette a helyi időseket, de szociálisan rászoruló családokat is támogatott segélycsomag és melegétel házhoz szállítással.

Cédrusnet Kecskemét Program

A telefonos diszpécser iroda vezetését a CédrusNet Kecskemét Program munkatársai, az önkéntesek toborzását és a kiszállítások szervezését a Hírös Fiatalok Egyesület munkatársai koordinálták. A szervezet már a menet közben meghirdetett nyilvános felhívásunkra jelentkezett, mert félő volt, hogy a meglévő két telefonvonaluk nem lesz elég a hívások kezelésére.

A munkatársak számára sem volt ajánlatos az otthonuk elhagyása, az online diszpécser központként működtetett Comnica CC viszont ezt a problémát is megoldotta volna. Így is lett: a kecskemétieknél már 18 kolléga fogadja a hívásokat a Comnica CC-ben, és elindult a „Halló, itt vagyok!” szolgáltatás is, ahol további 8 önkéntes társalog olyan magányos idősekkel, akik egy kis beszélgetésre és támogatásra vágynak.

Az orvosok lelkét ki ápolja?

A Pozitív Attitűd Formálás Alapítvány egészségügyi dolgozóknak szervez képzéseket, fejlesztő foglalkozásokat, hogy erősítsék önbecsülésüket és inspirációt adjanak mindennapi munkához. A járvány alatt az orvosok, nővérek, ápolók a legnagyobb veszélynek kitéve is erejükön felül végezték munkájukat, ami nemcsak fizikailag, de lelkileg is komolyan megterhelte őket.

Pozitív Attitűd Formálás Alapítvány

Ők vajon kiktől kapnak segítséget, hol és hogyan beszélhetik ki a problémáikat? Az alapítvány azért indította el a PAF HELP vonalat, hogy a gyógyítók se maradjanak segítség nélkül a legnehezebb időszakban. A szervezet egy másik non-profit cégtől hallott a támogatói programunkról, a kérésük nekik is az volt, hogy ingyen használhassák a Comnica CC-t a bejövő hívások kezelésére. A rendszer mellett ingyen hívható zöldszámot is biztosítottunk számukra, térítésmentesen. A platformunkon pillanatnyilag 25 önkéntes fogadja a hívásokat, de a jövőben várhatóan kétszer ennyien lesznek.

Spontán segítségből támogatási program

Amikor márciusban a Facebookon véletlenül ráakadtunk a Kék Vonal kérésére, még nem sejtettük, hogy spontán segítségnyújtásunk egy valódi program főpróbája lesz. Miután láttuk, hogy a támogatásunkon egy egész szervezet működése és sorsa múlhat, megéreztük, milyen hatalmas lehetőség van a kezünkben. Úgy éreztük, egy igazán fontos ügy részesei lehettünk, ami azonnal világosan megmutatta, mit kell tennünk. Ekkor döntöttünk úgy, hogy az ingyenes szoftverhasználatot nyilvános programként meghirdetve minden hazai non-profit szervezet számára felajánljuk.

Comnica segítségnyújtás

Így lett egyetlen ügyből valami sokkal több: a Comnica életének első, szervezett segítségnyújtási programja, aminek a cégen belül ma már kialakult keretrendszere van – szakmai felelősökkel, bejáratott folyamatokkal és profi kommunikációval a szervezetek felé. A nagyobb vállalatoknál ezt úgy hívják, CSR vagy társadalmi felelősségvállalás, mi csak úgy emlegetjük: segítség a segítőknek. Örülünk, hogy belevágtunk, amíg szükség van ránk, nem is állunk meg.

Továbbra is várjuk a közhasznú munkát végző segítő szervezetek jelentkezését az 1 255 0990-es forró dróton, 8.00 és 20.00 óra között, a hét minden napján!