2023. 06. 12.

Értékpapírszámla-nyitás mobilapplikáción, elsőként Magyarországon

A KBC Securities a Comnica ID megoldását telepítette telefonos alkalmazásába

A KBC Securities idén elsőként vezette be a mobilos számlanyitást a magyar értékpapírpiacon, az újonnan regisztrálók azonosításához pedig a Comnica ID ügyfélátvilágítási rendszerét választotta. Az ügyfelek egyetlen szelfivel és e-személyijük beolvasásával a KBC MobilBroker alkalmazásban percek alatt azonosíthatják magukat. A bevezetés óta a számlanyitások száma 30%-kal nőtt, és 75%-uk már online zajlik. 

A világ tőzsdéi egy helyen: így szólítja meg ügyfeleit a KBC Securities, az ország egyik legnagyobb értékpapírkereskedője. A cég már évekkel ezelőtt elkezdte kiépíteni online szolgáltatási csatornáit, és 2018 óta négyszer nyerte meg a Budapesti Értéktőzsde Legjobb hazai részvény kereskedési platformja díját. Ugyanakkor az értékpapírszámla-nyitások az idei év elejéig hibrid formában zajlottak.

Lemorzsolódó regisztrálók

Az új ügyfelek a számlacsomag kiválasztása után időpontot ugyan online egyeztethettek, de a számla megnyitásához már személyesen kellett bemenniük egy K&H fiókba. Itt aztán már csak az ügyfelek fele jelent meg, a lemorzsolódás éves szinten 47%-os volt.

A cég belátta, hogy nem engedheti el minden második regisztráló kezét, és a folyamat teljes digitalizálása mellett döntött. Ekkor már elérhető volt a KBC MobilBroker alkalmazása, melyet a digitális ügyintézésre fogékony ügyfélkör boldogan használt, így nem volt kérdés, hogy a potenciális ügyfelek számlanyitását is be kell terelni a felületre. A távoli számlanyitáshoz azonban teljes értékű ügyfélazonosításra van szükség, és hozzá egy olyan rendszerre, amely auditált elektronikus hírközlő eszközként megfelel az MNB előírásainak.

NFC-s azonosítás a céges alkalmazásban

A KBC Securities a Comnica ID telefonos applikációba építhető NFC-s megoldása mellett döntött, melyet az ügyfél teljesen önkiszolgáló módon, nyitvatartási időtől függetlenül bárhol, bármikor használhat. A folyamat egyszerű: az ügyfél a megfelelő nyilatkozatok, szelfik és okmányfotók elkészítése után telefonjához érinti chipes e-személyi igazolványát, a Comnica ID pedig NFC kapcsolaton keresztül kiolvassa az okmányból az azonosításhoz szükséges adatokat.

A feladatunk tehát az volt, hogy ezt a lépést a KBC folyamataiba tökéletesen illeszkedően emeljük át az applikáció számlanyitási felületére. A projektet az ügyfélút gondos feltárásával kezdtük, majd javaslatot tettünk az azonosítási lépések kialakítására. A cél az volt, hogy az azonosítás minél gyorsabb és kényelmesebb legyen az ügyfél számára, mindeközben megfeleljen a szigorú IT biztonsági és jogi előírásoknak is.

A beüzemelést alapos tesztelés követte, majd a rendszer átadásával párhuzamosan az azonosítások ellenőrzésére kijelölt KBC-s kollégák képzését is megtartottuk.

comnica id

Indul az online azonosítás!

Az online értékpapírszámla-nyitás 2023. március 16-án került be a KBC MobilBroker alkalmazásába, azóta több ezer ügyfél hozott létre magának számlát a telefonján keresztül, otthonról, kényelmesen.

Bár a szelfik és okmányfotók elkészítésénél néha szükség van segítségre, az ügyfelek rendszeres  edukációjával a sikeres azonosítások aránya is folyamatosan nő.

A visszajelzések alapján a felhasználók egyszerűnek és gyorsnak találják a folyamatot, az ügyfelek 90%-a 10 perc alatt végez az azonosítással. A beazonosított ügyfelek az ellenőrzés után aláírják a cég alapmegállapodását, és máris megnyithatják számlájukat.

Egyre több számlanyitás csökkenő lemorzsolódás mellett

A digitalizált azonosításra épített online számlanyitással a KBC Securities jelentős üzleti sikereket könyvelhet el. Az elmúlt 3 hónapban a számlanyitások száma 30%-kal nőtt, és 75%-uk már online zajlik. Mindez jelentősen csökkentette a fiókhálózat és központi ügyfélszolgálat leterheltségét, de a számlanyitás során lemorzsolódó ügyfelek aránya is nagymértékben visszaesett. A fejlesztés eredményét Herczku György, a cég vezérigazgatója így összegezte:

„Régi vágyunk volt az online számlanyitás elindítása, a Comnica ID pedig gyors és hatékony eszköznek bizonyult az eléréséhez. Ügyfeleink nagyon elégedettek a végeredménnyel, ami a legjobb elismerése a sikeres közös munkának.”

A KBC Securities a magyar értékpapír piacon elsőként tette elérhetővé ügyfelei számára az applikáción keresztüli értékpapírszámla-nyitást. Büszkék vagyunk rá, hogy ehhez mi is hozzájárulhattunk.

Tudjon meg többet a Comnica ID-ról, itt!

 

Telefonos konzultáció
Ha Te is digitális azonosítás bevezetést tervezel, és kíváncsi vagy a lehetőségekre, kérd telefonos konzultánciónkat.

    Név

    Cég

    Telefon