2022. 12. 18.

Zenék, könyvek, filmek, sütik: rendhagyó ünnepi ajánló a Comnica csapatától

Ahogy telnek a napok, egyre türelmetlenebbül várjuk az ünnepeket. Mi már be is készítettünk mindent, hogy tökéletes hangulatban vághassunk neki a karácsonynak. Megkértük kollégáinkat, mutassák meg, mit hallgatnak, olvasnak, néznek, sütnek az ünnepek alatt, és osszák meg ügyfeleinkkel, partnereinkkel, barátainkkal is.

Így született meg a Comnica rendhagyó karácsonyi ajánlója, amelyben a legfunkysabb karácsonyi Spotify playlist-től a mindennel tölthető kifli receptjéig rengeteg váratlan tipp szerepel. Fogadd tőlünk szeretettel, reméljük, Te is találsz benne olyat, amitől még szebbek lesznek az ünnepek!

Kellemes ünnepeket, boldog új évet kívánunk!

Hallgatnivaló

Minden idők legjobb válogatása

„Valószínűleg a legjobb playlist a kedvenc karácsonyi zenék kategóriában. De nem biztos!” – mondja a lista készítője, akivel muszáj vitatkoznom. Ez a Spotify válogatás a legnagyobb merítést adja minden idők legjobb karácsonyi dalaiból, Sinatrától, Siáig. A különlegessége, hogy sok szám a címében egyáltalán nem, hangulatában viszont annál inkább karácsonyi, és ettől csak még izgalmasabb az egész. Ha a lista címéről valakinek esetleg egy ronggyá játszott karácsonyi film jutna eszébe, az csakis a véletlen műve lehet. Merry Christmas, Ya Filthy Animal.

Ági, pénzügy

Egy zenei producer karácsonya

Aki idén szeretné kipucolni a füléből a megszokott karácsonyi dallamokat, és valami újra vágyik, készítse be Mark Ronson The Uptown Funky Holiday playlistjét. A Grammy-díjas énekes-producer olyan karácsonyi dalokat gyűjtött egybe, amik sose kerültek be a fősodorba, pedig rengeteg klasszikus előadó is van a szerzők között. Igazi kézműves válogatás, tele rejtett kincsekkel és nagyon sok funkyval.

Huba, marketing

Csendesebben vigadjanak

Ha már mindenki rekedtre farkasvokálozta magát, hogy leénekleje Mariah Careyt, és eljött a karácsonyi vacsora ideje, a házi DJ csendben csúsztassa be a Christmas Peacful Piano listet. Ez a válogatás pont azt adja, amit ígér: karácsonyt és békét, csöndes zongorakísérettel. A lista kellően hosszú ahhoz, hogy a vacsorát követő kajakómán is átsegítsen minket.

Melinda, VoiP team

Olvasnivaló

Családregény, karácsonytól húsvétig

Hatalmas kedvencem ez a korántsem klasszikus értelemeben vett karácsonyi könyv, az amerikai Jonathan Franzen-től. A Keresztutak adventkor kezdődik és húsvétkor ér véget, és egy négygyerekes amerikai család csöndes melodrámáját beszéli el, öt szereplő szemszögéből. Ebben a tekintetben tehát valódi ünnepi könyv, ami bár nem felhőtlenül könnyű, de kifejezetten szép és szórakoztató olvasmány az év végére.

Bea, HR

Krimiklasszikus karácsonya

Lehet, hogy furán hangzik, de nekem a krimi karácsonyi műfaj. Főleg ha Agatha Christie, és főleg, ha Poirot… A Poirot karácsonyáról nehéz spoilermentesen beszélni, úgyhogy elöljáróban csak annyit, hogy az írónő egyik legtrükkösebb regényéről van szó, amiben a leggyakorlottabb krimi-fan sem fogja kitotózni, hogy ki a gyilkos. Mindeközben maga a rejtély tulajdonképpen ráadás, hiszen Agatha Christie-t mindig a hangulata miatt olvas az ember. Ezért fogom én is újra elővenni idén.

Zoli, support

Sok szeretet egy rövidke könyvben

„Minden felnőtt dühös, csak a gyerekek és az öregek nevetnek.” Ez az egyik tételmondata kedvenc íróm egyik kedves könyvének, ami az emlékekről és az elengedésről szól. A novella hosszúságú regény egy nagypapa és unokája történetét meséli el, akik nagyon sok mindenben, nagyon mélyen hasonlítanak egymásra, és akik között minden beszélgetés egy új kalanddal ér fel. „Ez a kisregény tökéletes példája annak, hogy néhány oldalt hogyan lehet csurig tölteni szeretettel és mély érzésekkel” – ezt írta róla az egyik olvasó a Molyon, és nem tudok vitatkozni vele: tökéletes karácsonyi olvasmány. Fredrik Backman: A hazavezető út minden reggel egyre hosszabb.

Zsófi, support

Néznivaló

Disney helyett most valami mást

Egy egyszerre pörgős és felemelő karácsonyi animációs filmet ajánlok, Sergio Pablos spanyol rendezőtől. A Klaus egy vidám családi mozi, ami a Mikulás szakmai karrierjének kezdeteit dolgozza fel, nagyon viccesen. Szórakoztató, friss történet a barátságról és a kedvesség erejéről, ami ragyogó csillogással vonja be a hófödte kliséket. A Netflixen két kattintással megtalálható.

Guli, Sysadmin

Ha már elég volt az ismétlésekből

Ha nálatok is eljön a pont, amikor az Igazából szerelem – Reszkessetek betörők – Die Hard tengely alkotásaitól csömörötök lesz (nem mintha időről-időre ne esnének jól ezek is), jó szívvel ajánlom az Aurora Borealis című magyar filmet. Mészáros Márta mozija egy magyar család mozgalmas történetét meséli el, egészen az ötvenes évekig visszanyúlva. Egyáltalán nem egy fahéj illattól túlcsorduló karácsonyi filmről van szó, de az ünnep másnapjára tökéletes néznivaló, és családi beszélgetésindítónak sem utolsó.

Bojti, fejlesztés

Norvég romkom sorozat, darálva fogyasztva

Igazi szinglitörténet könnyed rom-kom előadásban, egyenesen északról. Ha a lényeget egy mondatban kellene összefoglalnom: Bridget Jones naplója karácsonyi kötésben, több humorral és kevesebb cukormázban, pont ahogy egy norvég filmhez illik. A Home for Christmas a legjobb karácsonyi sorozat, amit valaha láttam, az epizódok csupán félórásak, és mivel két évad jött ki belőle, ideális bindzselnivaló karácsony első és második napjára.

Lilla, fejlesztés

Sütnivaló

Rugelach, a mindennel tölthető kifli

Amikor életemben először úgy döntöttem, hogy magam mögött hagyom a bögrés sütik és a keverős muffinok világát, akkor döntöttem úgy, hogy a rugelach lesz a karácsonyi gasztro evolúcióm új lépcsőfoka. A rugelach hagyományos lengyel zsidó édesség, amit rendszerint hanukára készítenek, és az benne a jó, hogy bármit magába fogad, ami édes. A krémsajtos tésztából készült kiflit eredeti recept szerint baracklevárral és dióval töltik, de én mogyoróval és asztalt gyümölcsökkel is meg szoktam turbózni.

Detti, HR

Mediterrán karácsony

Ha karácsony másnapjára szeretnél egy laktató szicíliai klasszikust, ami vega, de még a húsimádók is szeretik, ajánlom a parmigiana di melanzét. Könnyű elkészíteni, mégis azt a benyomást kelti, hogy egy profi chef készítette, tehát a dicséret és az elismerő vastaps garantált.

Péter, Automotive team

A kollégák is ezt kapták…

Az advent a kedvenc időszakom  az évben. Ilyenkor minden hétvégén süteményeket sütök, és tesztelem a családomon, barátokon, kollégákon, melyik a legfinomabb, majd ez alapján döntöm el, mit készítsek karácsonyra. A kollégák szavazata szerint az idei év egyértelmű győztese a diós kosárka, ami amellett, hogy laktató és finom, még tartós is. Egy dobozban vagy alufoliába csomagolva kiszáradás nélkül jónéhány napig eláll, úgyhogy még a két ünnep között is lehet belőle vinni a rokonoknak.

Ági, ID team

Bonus

Akinél hamar túlcsordul a sok ünneplés, és már alig várja, hogy visszamehessen az irodába, a két ünnep között itt kezdhet el visszaklimatizálódni a meghitt office hangulatra: soundofcolleagues.com

Balázs, telco team

Jó pihenést, kellemes ünnepeket!