2020. 06. 12.

Milyen hosszú lehet egy SMS? Vérfürdő és széles vásznú hősi halál egyetlen üzenetben

Milyen hosszú egy SMS? Az attól függ, hogyan írjuk meg. Lehet, hogy 160 karakter, lehet, hogy csak 70, vagy ennél is kevesebb. Aggodalomra azonban nincs ok, ha ügyesen csináljuk, bőségesen elfér benne minden, amit szeretnénk. A lenti posztban mindent pontosan kiszámolunk, és elmondjuk, amit a karakterkódolásról tudni érdemes. 

Aki írt már SMS-t, jól tudja, hogy a telefonról végül kiröppenő üzenetek száma nem csak a bőbeszédűségünktől függ, hanem attól is, milyen karaktereket és betűket használunk. Jó sok ékezeteset? Akkor valószínűleg hamar be fog telni a „kvótánk”, és a mobilszolgáltató könyörtelenül két, három vagy több SMS-re szabdalja az amúgy egészen rövidnek szánt gondolatot.

Egy üzenet, kétféle kód

Honnan lehet tehát tudni, hogy végül egy vagy több SMS-ként elszámolva küldi ki az üzenetünket a rendszer? Csakis az SMS karakterkódolásából, amit két ismert alapszabvány határoz meg: a GSM-7 és az UCS2, azaz Unicode. A cégek, vállalatok többsége SMS küldő rendszert használ promóciós és tranzakciós üzenetei terjesztéséhez, ezek többségében pedig a fenti két szabvány közül lehet választani.

A GSM-7 kódolás a legegyszerűbb karakterekkel operál, és nem ismeri az olyan, magyarban használatos egzotikus betűket, mint az „ű” és annak hosszú ékezetes társai. Ha a kiküldésért felelős mobilszolgáltató ilyennel találkozik, általában megpróbálja GSM-7-ben kézbesíteni az üzenetet, ami a hosszú „ű”-k helyett rövideket fog tartalmazni. Más ékezetes betűk tetején egyszerűen megfordítja az ékezetet, így pl. az „így”-ből „ìgy” lesz – balra dőlő ékezettel koronázott „í”-vel. Íme a teljes ékezetes banda fordítása:

GSM-7 kódolás

Variációk vérfürdőre

GSM-7 kódolásban egy SMS hossza 160 karakter. Mondhatnánk, hogy nem valami sok, de ez nyilván nézőpont kérdése, hiszen minden attól függ, mire használjuk fel a keretünket. Ha nagyon akarjuk, akár egy egész csata összegzése elfér benne, és még a hősies helytállásról is biztosíthatjuk a címzettet.

Itt nyugszunk, vàndor, vidd hìrül a spàrtaiaknak: Megcselekedtük, amit megkövetelt a haza.

GSM-7 kódolással mindez 90 karakter, így az is belefér, hogy aláírjuk – a címzett tehát biztosan tudni fogja, ki az üzenet feladója, és még mindig csak 107 karakternél tartunk:

Itt nyugszunk, vàndor, vidd hìrül a spàrtaiaknak: Megcselekedtük, amit megkövetelt a haza. Leonidàsz kiràly

Az „itt nyugszunk” fordulat egy kicsit még homályos, de gyorsan helyre tehetjük egy rövidke linkkel, ami még mindig bőven elfér az SMS-ünkben. A címzettnek csak annyi a dolga, hogy oda bökjön, és máris pontos koordinátákat kap a hősök nyughelyéről.

Itt nyugszunk, vàndor, vidd hìrül a spàrtaiaknak: Megcselekedtük, amit megkövetelt a haza. tinyurl.com/yd36v272 
Leonidàsz kiràly

Ha a hősiességen van a hangsúly, és a bátor helytállásra szeretnénk felhívni a címzett figyelmét egy kicsit kattintékonyabb üzenettel, annak sincs akadálya. A történet máris új dimenziókban bontakozik ki:

Itt nyugszunk, vàndor, vidd hìrül a spàrtaiaknak: Megcselekedtük, amit megkövetelt a haza. Kattints a vérfürdöért! tinyurl.com/ctrgslq 
Leonidàsz kiràly

Mindez GSM-7 kódolásban 153 karakter, az üzenetet tehát kimaxoltuk, hacsak egy rövid elköszönést nem akarunk még beiktatni a végére.

Itt nyugszunk, vàndor, vidd hìrül a spàrtaiaknak: Megcselekedtük, amit megkövetelt a haza. Kattints a vérfürdöért! tinyurl.com/ctrgslq
YOLO: Leonidàsz kiràly

Ha a thermopülai csata mellett a tíz évvel későbbi marathoni ütközetről is szeretnénk beszámolni, az már biztosan egy újabb SMS lesz, de a kettő természetesen összefűzhető egyetlen üzenetté. Amikor több SMS-t fűzünk össze, arra kell figyelnünk, hogy GSM-7 kódolásban fejenként már csak 153 karakterrel számolhatunk, azaz a két üzenet összesen 306 karakter lehet.

Vérfürdő hagyományosan

Az UCS2 vagy Unicode kódolás attól uni, hogy szinte minden elképzelhető karaktert képes kezelni, köztük az összes magyar ékezetes betűt. Az UCS2-ben elküldött üzenet tehát így fest:

Itt nyugszunk, vándor, vidd hírül a spártaiaknak: Megcselekedtük, amit megkövetelt a haza.

A flott ékezetkezelés ára azonban az, hogy az érintett betűket több karakterként könyveli el a rendszer, így egyetlen SMS hossza 70 karakterben van limitálva. A fenti sor teljes, klasszikus ékezetes pompájában 90 karakter hosszú, azaz egy üzenetben, de két SMS-ként fog kimenni. Az GSM-7 kódoláshoz hasonlóan két Unicode SMS összevonása is jár némi áldozattal: ebben az esetben fejenként 67 karakterrel, összesen 134 karakterrel számolhatunk.

A jó hír, hogy a csata traileres verziója – pont 134 karakterben – még így is pont elfér benne:

Itt nyugszunk, vándor, vidd hírül a spártaiaknak: Megcselekedtük, amit megkövetelt a haza. Kattints a vérfürdőért! tinyurl.com/ctrgslq

Hány karakter a világ leghosszabb SMS-e?

Ha GSM-7 kódolással üzenünk, egyszerre akár 6 SMS-t is összefűzhetünk, de kétséges, hogy ügyfeleink (fogyasztóink és vevőink) hajlandóak lennének végig olvasni egy 918 karakterből álló promóciós üzenetszörnyet. A tapasztalat az, hogy az emberek sokkal többre értékelik a rövid, lényegre törő szövegeket, amikből nem úgy kell kihámozni, hogy mit akar mondani a márka. Ami pedig egy mondatban nem fér el, (például hogy hányféle új akciós lándzsával készülünk a nyári csataszezonra), arra mindig kéznél van az SMS-be helyezhető link, ami a promóciós oldalunkra vezet.

SMS

Még egyszer egyben minden szám…

GSM-7 kódolás:

  • Ékezet nélküli karakterek vagy speciálisan kezelt ékezetek
  • 160 karakter / SMS
  • Két vagy több összefűzött SMS esetében: 153 karakter / SMS

UCS2 kódolás:

  • Hagyományos ékezetes karakterek
  • 70 karakter / SMS
  • Két vagy több összefűzött SMS esetében: 67 karakter / SMS

Most már pontosan tudjuk, hányadán állunk az SMS hosszával, és bátran nekiállhatunk megkomponálni az évezred legjobb promóciós üzenetét. Mindehhez a comnica.hu/smartsms oldalunkon adunk további segítséget, a jó hír, hogy az időmértékes verselést nem kell megtanulni hozzá.