2020. 08. 07.

Elindult a VaccInTime: itt az ingyenes, SMS-es oltásfigyelmeztető szolgáltatás kisgyermekeseknek

Budapest, 2020. augusztus 5. Már több mint 2500-an regisztráltak Magyarország első, SMS-es oltásfigyelmeztető szolgáltatására, a VaccInTime-ra.  A rendszer SmartSMS-ben emlékezteti a szülőket gyermekük soron következő védőoltásaira, és segít eligazodni a velük kapcsolatos tudnivalókban.

A szolgáltatás ingyenes és egy szülő több gyermekének oltásait is észben tartja. A kezdeményezést a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, Dr. Póta György védnökként támogatja.

 

A kisgyermekek, főleg egyéves kor alatt, rengeteg oltást kapnak, a friss szülők pedig gyakran tanácstalanok, mikor, melyik esedékes éppen, és mit kell róluk tudni. A probléma megoldására indult el a VaccInTime, egy okos SMS-es figyelmeztető szolgáltatás, mely tíz nappal előre emlékezteti a szülőket gyermekük soron következő védőoltásaira. Az eredeti ötlet a Deepinsight kommunikációs ügynökség és az ügyfélkapcsolati megoldásokat fejlesztő Comnica szakembereitől származik, akik közül maguk is többen kisgyermekes szülők, vagy most várják első gyermeküket. Az alkalmazás társadalmi céllal jött létre, és támogatásokból, időszakos kampányokból tartja fenn magát.

oltásfigyelmeztető

Emlékeztetés és tájékoztatás

A szülők a VaccInTime oldalán egy egyszerű regisztrációt követően vihetik fel gyermekeik születési dátumát. A rendszer ez alapján kiszámolja a kötelező és ajánlott védőoltások beadási időpontját, majd automatikusan küldi az SMS értesítéseket az aktuális oltások esedékességéről. Az oldalon várandósok is regisztrálhatnak, a rendszer tehát rögtön a gyermek születésétől észben tartja az oltásokat.

Az okos SMS-ben kiküldött időpont emlékeztetők egy-egy linket is tartalmaznak, melyek az éppen aktuális oltások ismertető lapjaira mutatnak az oldalon. A cél tehát a figyelmeztetés mellett az, hogy a szülők mélyebb tudást szerezzenek az oltásokról és felismerjék fontosságukat. Az oltástudatosság erősítésével így hosszú távon a védőnők és a gyermekorvosok munkáját is segíti a szolgáltatás.

 A védőoltások elmaradása járvány kialakulásához vezet

“Koronavírus járvány idején kiemelten fontos hogy a csecsemők idejében megkapják a kötelező és választható védőoltásokat, nehogy más, egyébként védőoltással megelőzhető betegség járványával kerüljünk szembe– mondta Dr. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

 Azok a kórokozók, melyek ellen oltással védekezünk, nem tűnnek el, csupán a folyamatos oltás mellett nem tudnak tömegeket megbetegíteni. A kötelező és választható védőoltások elmaradása járvány kialakulásához vezet. Oltás hiányában a betegségeknek jobban kitett csecsemők védekezőképessége a betegség lezajlása után is tartósan gyenge marad.” – tette hozzá a gyermekorvos. „Ezért tud sokat segíteni egy olyan szolgáltatás, amelyben az emlékeztetés és a tájékoztatás is együtt van. A gyermekek védelme nagyon fontos, ezért fogadtam örömmel a VaccInTime elindítását. Minden szülőt arra biztatok, hogy regisztráljon az ingyenes szolgáltatásra.”

A szolgáltatás 5 000 gyermek számára ingyenes, regisztrálni a vaccintime.hu oldalon lehet!