2023. 12. 18.

Megmentjük a karácsonyt! Ünnepi lifehackek a Comnica csapatától

Heteken át készülünk rá, mindent gondosan eltervezünk, de végül mindig máshogy sül el, mint ahogy elképzeltük. A karácsony valójában a nagy rögtönzések ünnepe, amihez kreativitás, rutin és spontaneitás kell. Ezeket az erényeket mi is nap mint nap gyakoroljuk, nemcsak a munkában, de az ünnepek túlélésének év végi nagy próbáján is.

Az elmúlt évek alatt rengeteg trükk, jótanács és lifehack gyűlt össze a Comnica kollektív tudástárában, ezekből osztjuk most meg a legjobbakat. Hátha nemcsak nekünk segítenek nyugisabbá és vidámabbá tenni az ünnepeket, hanem nektek is.

A gömbdísszel töltött gömbdísz

A karácsonyi díszek nem élnek örökké. Nincs olyan ünnep, hogy egy-két gömb ne esne áldozatul a csúcsdísz magasságában megremegő kezeknek vagy a macska ámokfutásának. Választhatunk, hogy az összetört dísz fölött sisteregve rögtön porszívóért nyúlunk, vagy észrevesszük a balesetben a lehetőséget.

 

Ha a gömb összetört, törjük tovább. Egészen addig, míg minden darabjából apró, csillogó szilánk nem lesz. Fogjunk egy átlátszó gömbdíszt, húzzuk le a nyílását elzáró fémkupakot, gyűjtsük össze a szilánkokat, és egy papírtölcséren csúszdáztassuk bele a díszes töltetéket, majd helyezzük vissza a kupakot. A művelethez használjunk háztartási műanyagkesztyűt.

A nagy ajándék trükk

Ha a népes család mellett a baráti körben is hajlamosak vagyunk ajándékokat osztogatni, könnyen megesik, hogy valakit egyszerűen lefelejtünk a listáról. Az utolsó pillanatban már nincs idő a találgatásra, vajon minek örülne legjobban az illető, így csak egy választásunk marad: ügyesen kiszedni belőle, egy profi pszichológiai trükkel.

Telefonon vagy chaten provokatív üzenetet küldünk a célszemélynek: „Fogadjunk, hogy nem tudod, mit kapsz tőlem karácsonyra! Na jó, kettőt találhatsz…” Nincs ember, aki ne menne bele a játékba, és biztosak lehetünk benne, hogy mind a két tipp egy-egy régóta vágyott ajándék lesz. Már csak ki kell választanunk azt, amelyiket a leggyorsabban hozza ki a futár.

Karácsonyi prank a kedélyek borzolására

Hogyan lehet fokozni a hangulatot a gyermek hónapok óta tartó könyörgése után megvásárolt NAGY AJÁNDÉK átadásakor? Egy kis gonoszsággal. Vegyük magunk elé a becsomagolt Xboxot/Margot Robbie Barbiet/Star Wars Legot, és készítsük el méretben a pontos mását: üresen. Amikor eljön az ajándékozás ideje, rakjuk az álajándékot a fa alá, a legjobban látható helyre.

Mielőtt a gyereksereg rárohanna, egy megjátszott óvatlan mozdulattal hasaljunk el, és lapítsuk össze a csomagot. Gyakorlott kaszkadőrök díszítő elemeket is szőhetnek a koreográfiába. Tartsunk egy másodpercnyi hatásszünetet, majd valahol a hitetlenkedés és a felháborodás csendjének robbanása előtt rántsuk elő hátunk mögül az igazi ajándékot. A reakció mehet is a családi fotóalbumba.

Fontos! A pillanatot egyetlen tizedmásodperccel se nyújtsuk tovább a kelleténél, mert onnan már a Grinchcsé a karácsony.

Kaparós játék helyett gyors celluxozás

A csomagoláshoz használt, makacsul leragadó cellux új és újbóli felkaparása generációk sorának idegrendszerét rongyolta már rojtosra. Az ajándékozónak két nehézséggel kell szembenéznie: 1. megtalálni a szalag végét, mely öt másodperc alatt észrevehetetlenül szervesül rá a tekercsre 2. ha megvan, úgy felszedni a ragasztót, hogy hosszában ne hasadjon ketté. A megoldás: rakjunk egy gemkapcsot a levágott szalag végére, hogy ne kelljen hunyorogva keresni a hajszálvékony vonást. Ha nincs otthon gemkapocs, megteszi bármi, ami pici, lapos, és nem ragad, csak tapad.

Profi könyvcsomagolás minimálorigamival

A könyv a létező legegyszerűbb geometriai alakzat minden karácsonyi ajándék közül, a becsomagolása mégsem magától értetődő. A lustakezűeknek a könyv tetején és alján keletkező papírmaradék eldolgozásához a megszokás azonnal a jól ismert háromszöghajtást diktálja, de azt is el lehet rontani. Ha keveset hagyunk rá, rút rések tárulnak fel a csomagon, ha sokat, máris burjánzik az egész. Ha szeretnénk megadni a módját, és nem sajnálunk rá öt percet, hogy olyan csomagolást kapjon a könyv, amitől az ajándékozottnak garantáltan leesik az álla, csináljuk úgy, mint a japánok. Különösebb kézügyesség nem kell hozzá, csak egy kis türelem. Katt a képre!

A ponty szakszerű filézésnek titka

Az egyik leggyakoribb karácsonyi étkünk a rántott ponty, ami akkor az igazi, ha szálkamentesen élvezhető. Mivel a filézés nem velünk született képesség, megkértük a második életét horgásztavak partján élő fejlesztő kollégánkat, tárja fel előttünk a szálkátlan pontyhús előállításának titkát. Meg is osztott velünk egy videót, melyből tökélyre fejlesztette a filézést, és mellette a konyhatiszta pikkelyezés tudományát is. Bónusz life hackként annyit tett hozzá, hogy érdemes karácsonyra tükörpontyot vásárolni, amelyen minimális pikkelykészlet található. A videó kattintás után indul.

Ha a rántott ponty már unalmas

Ha már ilyen szépen kifiléztük azt a halat, ne rontsuk el egy unalmas recepttel, próbáljuk ki inkább horgász kollégánk saját fejlesztésű paprikás pontyát. A filéket 1-2 cm széles csíkokra vágjuk (minél vékonyabb, annál ropogósabbra sül), edénybe tesszük, alaposan megsózzuk, és citromlével meglocsoljuk. Mehet még mellé bors, kakukkfű, fokhagymaport és egy kis olaj is. Lefedve hűtőbe tesszük, és pár órára pihenni hagyjuk.

Egy zacskóban paprikát, lisztet és a pácban is használt fűszereket keverünk össze. A hűtőből kivett halcsíkokat megforgatjuk benne, majd forró olajban 170-190 fokon, 10 perc alatt ropogósra sütjük őket. Kenyérrel és fokhagymás tejföllel tálaljuk.

A palacsinta újrabrandelése

Ha már három tányért raktunk meg púpozva palacsintával, de még mindig maradt a tésztájából, érdemes megállni egy pillanatra. Nekivághatunk a negyediknek, aminek már senki nem fog tapsolni, vagy dönthetünk úgy, hogy egy apró trükkel új szintre emeljük a palacsintasütést. Vegyük elő a karácsonyi sütőformákat – a fenyőt, az angyalkát, a csillagot és ami akad –, tegyük a serpenyőbe és  vajazzuk ki őket.

Öntsük a formába a tésztát, de ügyeljünk rá, hogy csak a kétharmadáig töltsük fel, mert egy picit még dagadni fog. Süssük ki a palacsintasütiket, és díszítsük őket csokival vagy cukorkával. Az újrabrandelt  palacsintára azok is rámarnak majd, akiknek az unalmas tekertből már elegük lett.

Faállítás vérfürdő nélkül

A magyar családok többségénél évről-évre szigorú szertartás mellett ápolt hagyomány a fa és a családfő ujjának belefaragása a karácsonyfa állványba. Bár tiszteljük a tradíciókat, körbekérdeztünk a csapatban, van-e olyan kolléga, aki tudja, hogyan kell vérfürdő nélkül megúszni a mutatványt. Jött is a segítség, amely egy világszínvonalú innovációt ajánlott a figyelmünkbe: a karácsonyfaárusok által is használt csavarozható talpat.

Nem kell többet fenyőt nyesni, faragni, aprítani, a fa akár törött kézzel is pár perc alatt felállítható. A varázslatos eszközt egy gyors rendeléssel még a héten is be lehet szerezni, de ha nem sikerül, jövőre is jó szolgálatot fog tenni.

Családi fotóalbum a csomagolásból

Gyönyörű ötletet kaptunk HR-es kolléganőnktől, hogyan lehet karácsonykor maga a csomagolás a meghitt családias hangulat forrása. Ahelyett, hogy neveket írnánk a csomagra, keressünk régi fotókat a családi albumból, és egy vékony díszszalaggal ezeket kössük az ajándékokra. Ha idős vagy távoli rokonokat ajándékozunk meg, kedves gesztus lehet, ha a csomagokra régi, elfeledett gyerekkori képeket rakunk – talán éppen olyanokat, melyek karácsonykor készültek. Ha minden ajándékra fotó kerül, a csomagbontás után a karácsony este spontán családi fotónézegetésbe fordulhat át, régi történetek felelevenítésével.


Végül pedig egy bónusz ötlet macskásoknak, hogy nyugalomban teljenek az ünnepek. Boldog karácsonyt, boldog új évet kívánunk!