2020. 04. 02.

Home Office – Plusz juttatás vagy alapvető igény?

Ha korábban nem, az elmúlt időszakban biztosan világossá vált, hogy a távmunka nem egyszerűen plusz juttatás a vállalatok részéről. A koronavírus járvány miatt a cégek komoly változásokon mennek át, és ez remélhetőleg Magyarországon is felgyorsítja majd az otthoni munkavégzés terjedését.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése szerint Magyarországon 2018 első negyedévében mindössze 144 ezer munkavállalónak volt lehetősége távmunkára, ami az alkalmazottak 3,7 százalékát jelenti. Ehhez képest az Eurostat hasonló időszakban készült felmérése azt mutatja, hogy az uniós átlag elérte a közel 10 százalékot. A listavezető Svédországban és Hollandiában az alkalmazottak 29,4  illetve 21,7 százaléka élt már a home office lehetőségével 2018-ban.távmunka statisztikaMíg Európa többi részén egyre jobban kihasználják a benne rejlő lehetőségeket, és a távmunka tendencia növekedésben van, nálunk csökkenés tapasztalható.

home office statisztikaPedig mindenki jól jár vele

A távmunka hazai terjedésének egyik akadálya az a makacs előítélet, mely szerint a HO-ban dolgozó kollégák a közvetlen kontroll hiányában nem elég hatékonyak. Ez természetesen nem igaz, sőt, ahogy a Stanford kutatói megállapították, a HO még növelheti is a munkatársak produktivitását. Az egyetem 16 ezer munkavállalót monitorozott több hónapon keresztül, majd arra jutott, hogy az otthonról dolgozók teljesítménye 13 százalékkal nőtt. Bár a teljesítménynövekedés egyik valószínű indoka az új munkakörnyezetben történő bizonyítási vágy, egyéb mutatók is hozzájárulhatnak a kimagasló produktivitáshoz.

Az Atlassian kutatásában a megkérdezettek 76 százaléka preferálja az otthoni nyugodt körülményeket egy-egy nagyobb projekt megvalósítása közben, ami állításuk szerint jelentősen segíti a koncentrációt és kiküszöböli a zavaró tényezőket. A Coso Cloud kérdőívére válaszoló alanyok 52 százaléka távmunka végzés alatt jelentősen kevesebb betegszabadságot vett ki. Ennek egyik oka az lehet, hogy sokan az otthoni munka közben kúrálják ki magukat, de a stresszesmentes munkakörülmények egészségre kifejtett jótékony hatása is kimutatható.

home office előnyök

Rugalmasság, egyensúly, szabadság

Számos más pozitív hatása is van az otthoni munkának az alkalmazottakra nézve. Jól mutatja ezt az Owl Labs tanulmánya, amely szerint a válaszadók 83 százaléka elégedettebbnek és boldogabbnak érezné magát jelenlegi munkakörében, ha home office-ban is dolgozhatna.  A kitöltők 81 százaléka szívesebben ajánlaná munkahelyét másoknak, ha lenne lehetőség távmunkára, 74 százalékukat pedig ez még a munkahelyváltásban is befolyásolhatja.

távmunka előnyökA távmunka három legnagyobb előnye a megkérdezettek szerint: a rugalmas időbeosztás, a családra fordítható plusz idő, és a lehetőség arra, hogy bárhonnan dolgozhassanak.

Költöztesd Home Office-ba ügyfélkapcsolati munkatársaid!

A Comnica virtuális call és contact center megoldásával könnyen biztosíthatod a távmunka lehetőségét ügyfélszolgálati, ügyfélkapcsolati területen dolgozó kollégáidnak.